11 de gen. 2019

L'ARRÒS AMB LLET


PER PODER FER L'ARRÒS AMB LLET ES NECESSITEN ELS SEGÜENTS INGREDIENTS:

1.  1 Litre de llet
2.  200 grams d’arròs blanc preferiblement de gra rodó.
3. 125 grams de sucre refinat.
4. 2 branques de canyella i canyella en pols.
5. Diversos trossos petits de pela de llimona o de taronja.
6. 25 grams de de mantega sense sal.

PROCEDIMENT:

LA LLET:
En una olla gran has d’abocar la llet, el sucre al costat de les branques de canyella i els trossos de llimona o de taronja. Remena de tant en tant, mantenint-ho a foc mitjà.

L’ARRÒS:
Mentre la llet s’escalfa, toca encarregar-se de l’arròs. I és en aquest pas on àvies, pastissers, xefs, cuiners aficionats i tot aquell interessat en la matèria té alguna cosa a dir, ja que hi ha diverses maneres de tractar prèviament l'arròs, i la que escullis determina el resultat final que tindrà les postres.

LA TÈCNICA DEL REMULL:
N'hi ha que deixen l'arròs en remull de 20 a 30 minuts abans de començar a preparar la recepta, rebutjant l'aigua del remull una vegada que es torni blanquinosa.

LA TÈCNICA DEL RENTAT:
N'hi ha que renten l'arròs en un colador deixant-lo uns minuts sota un raig d'aigua abundant, fins que el líquid blanquinós que deixen anar els grans es torni transparent.

LA TÈCNICA DE LA COCCIÓ ANTICIPADA:
N’hi ha que couen l'arròs tal com es cuinaria per consumir com a acompanyant d'altres aliments, o fins i tot ho reciclen si els va quedar sobrant d'algun altre menjar.
Escullis una o altra opció, l'important aquí és saber que les tècniques del rentat i el remull previs permeten que l'arròs desprengui el seu midó per aconseguir una textura més cremosa d’aquestes postres, mentre que la tècnica de la cocció o reciclat donarà com a resultat un arròs amb llet més endurit. Tot és qüestió de gustos. Nosaltres sempre preferim rentar o remullar els grans, però si es dóna el cas que tens arròs sobrant, serà molt bona idea que en lloc de llençar-lo el converteixis en unes meravelloses postres.

L’ARRÒS AMB LLET:

Quan vegis que la llet està a punt de bullir cal posar-hi l'arròs. Perquè et surti bé cal vigilar-ho, remenar-ho de tant en tant amb una cullera de fusta. Si no ho fas, es queda al fons de l'olla i correrà el perill de cremar-se i quedar immenjable. Has de cuinar-ho d'aquesta manera durant 55 minuts.

Sabràs si el teu l'arròs està llest quan la llet s'hagi reduït considerablement, encara que no per complet, adquirint una textura d'arròs cremós amb i tendre. Si encara el notes dur, deixa-ho uns 5 minuts més.

Quan aconsegueix  el punt mitjà entre estovat, reducció de llet i humitat, retira-ho del foc i amb cura furga per a treure les peles de llimona i les branques de canyella. Ara llança-li la mantega deixant que es fongui amb la calor i  amb l'arròs caldós aconseguit, i que es faci la cremositat.



ADORNS I VARIANTS

La canyella en pols és ideal. Si t'agraden els sabors exòtics pots provar d’afegir-hi mel, i ametlles, o llet evaporada, o llesques de poma, o coco, o panses... en definitiva, el teu toc personal. Degusta-ho tebi o fred de la nevera.

Aquestes postres són tradicionals d'Argentina 
Fernanda Luque i Eluney Giles

2 comentaris: