10 d’oct. 2018

HOLI FESTIVAL


El Holi festival és una celebració d’origen hindú. S‘ha fet molt popular en altres comunitats no hindús que actualment també ho celebren.


noia hindú celebrant el Holi Festival
També conegut com la festivitat dels colors i l’amor va ser celebrat per primer cop a l’any 1885 com una festa religiosa.
El nom Holi prové de la llegenda de Jolikà.








Joliká era la dolenta germana del rei Hiranyakashipu i  tia del príncep Prahlada.

Un dia al rei se li van atorgar poders, amb els quals es va obsessionar  i tenia la necessitat que el seu poble l’adorés.
En canvi, el príncep Prahlda seguí adorant Vishnu i el seu pare es va enfadar. Llavors el rei va decidir castigar cruelment el seu fill, però Prahlada seguia tenint la seva propia creença, Prahlada no adoraria el seu pare.
A causa d’això la seva tia va decidir que l’única solució era matar el príncep, així que el va convidar a seure a una pira amb ella. Ella pensà cremar el príncep i per pròpia seguretat  portà un mantell ignífug que la protegia del foc. En el moment precís el mantell va canviar d’amo miraculosament, llavors Prahlada va veure morir la seva tia cremada. El déu Vishnu va aparèixer en  aquell instant i matà el rei.

La pols de color fa una referencia a les cendres de  Jolikà i la foguera és un recordatori simbòlic sobre bé i el mal, de Prahlada sobre Hiranyakashipu i Jolikà.

En diferentes cultures el Holi representa la salvació i l'oblit.

Al nort d’Índia celebren un ritual anomental Lath Mar Holi, en el que les dones tenen l’opció de colpejar enjogassadament als seus homes.

Depèn de la zona d’India on vivien celebraven  diferentes festes típiques només del seu país.

Antigament per elaborar els tints de la pols del Holi Festival feien servir diferentes substàncies de les quals extreien els pigments per fer els colors.
Butea monosperma



Una de les substàncies que feien servir és la planta Butea monosperma.
Únicament es podia trobar a Bengala Occidental.

Per ells era totalment indispensable fer servir aquesta planta per tota mena de celebracions amb pigments de colors.



kurta per als nois


El Holi és un festival de diversió, amor fraternitat i els regals en formen una part important, les caixes de dolços  són els regals més populars de Holi.
Altres regals populars són els paquets de color i de flors brillants i colorides.


salwar per a les noies


Se sol vestir de blanc per a la celebració, especialment de cotó, el salwar per a les noies i el kurta (camisa hindú)  per als nois.














Maria Gàzquez i Alexandra Santamaria 3rB

1 comentari: