4 d’abr. 2018

8 MARÇ, EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA


EL DIA INTERNACIONAL DE
LA DONA TREBALLADORA
El 8 de Març, és el dia internacional de la dona treballadora. El dia en que les dones es poden manifestar per reivindicar per la igualtat de drets i de sou. Reivindicacions que arranquen del segle XIX on les dones reclamaven el dret de vot i l’accés a l’educació entre d’altres.
Se celebra el 8 de març en record, del 8 de març del 1857, un grup d’obreres tèxtils, va prendre la decisió de sortir als carrers de Nova York  a protestar per les misèries condicions en les que treballaven.
Diferents moviments van succeir a partir d’aquell moment. El 5 de març del 1908, Nova York va ser l’escenari un altre cop d’una vaga polèmica per aquells temps. Un grup de dones reclamaven la igualtat salarial, la disminució de la jornada laboral de 10 hores i un temps per donar el pit als seus fills. Durant aquella vaga, van aparèixer més d’un centenar de dones cremades en una fàbrica de Sirtwoot Cotton en un incendi que es va atribuir a l’amo de la fàbrica com a resposta de la vaga.
Al 1910, durant la Segona Conferencia Internacional de Dones Treballadores celebrada en Copenhague (Dinamarca) més de cent dones van aprovar declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora.
Per això, actualment es celebra el 8 de Març.
Lidia Geli i Marina Magí

1 comentari: