7 de febr. 2017

CHRYSLER BUILDING


Vistes del Chrysler
L’home ha intentat anar sempre més enllà en la construcció dels edificis. Cada vegada es fan més alts, més elegants, estilitzats desafiant les lleis de la gravetat i posant a prova la capacitat.dels arquitectes. NY és sens dubte una d'aquestes ciutats on els arquitectes han assajat més i millor aquesta cursa cap al cel.

En el planeta Terra, hi trobem repartits milers de gratacels i edificis emblemàtics en algunes ciutats,entre les quals destaquen: Chicago, Los Angeles, Nova York, Dubai, Hong Kong, Shanghái, Tokio… amb edificis com: Torre Willis, U.S Bank Tower, One World Trade Center, Burj Khalifa, Bank of China Tower, Torre de Shanghái, Tokio Skytree…
A NY encara que l'altura del Empire State fa que s’emporti tota la fama de la ciutat, l'edifici Chrysler és el gratacels favorit de gran part dels novaiorquesos i de molts visitants.

Situat al 405 de la Lexington Avenue, Manhattan, Nova York  amb 318,9 m d’altura, 77 plantes i 32 ascensors. Pertany a l’estil “Art Deco”, que va ser un moviment de disseny popular a partir del 1920 fins al 1939.

Es va construir amb un temps rècord de 18 mesos, sense que hi hagués cap accident. Això és molt important perquè en aquells anys es calculava que per la construcció de l’alçada de 15 pisos moria una persona, doncs amb 77 plantes haurien d’haver mort 62 persones.  

Durant la seva construcció es va rivalitzar contínuament amb el Bank of Manhattan Trust Building, un edifici que estava sent construït en Wall Street, sobre quin dels dos seria l'edifici més alt de la ciutat. Quan el Bank of Manhattan Trust Building es va acabar, William Van Alen (va ser l’arquitecte encarregat del disseny del Chrysler Builing),  va superar l'alçada de l'edifici del Wall Street per 36 metres pujant la cúpula en menys de dues hores i així va guanyar aquella cursa.

Aquesta necessitat de l'home per tocar cel fa que es desafiïn cada vegada més les lleis de la gravetat. Qui no ens diu que d'aquí uns anys ens trobem amb gratacels de km d'alçada o sense fonaments que toquin terra, o capaços de viure literalment en els núvols? Haurem d'esperar per veure-ho.

David Aguilar 






 

1 comentari:

  1. David, amb el teu article he après moltes curiositats sobre aquest emblemàtic edifici. Moltes gràcies

    ResponElimina