1 de juny 2016

ENTREVISTA A LEO MALLORQUÍ

Tenies pensat ser professora quan eres petita? Què volies ser? Si no fossis professora què t’agradaria ser?
De petita havia jugat molt a fer de mestre amb les meves germanes i més endavant, alguns estius, havia donat classes particulars de francès a estudiants que havien de recuperar l'assignatura al setembre. Però no sé ben bé quan vaig decidir que volia dedicar-me a això. Fins i tot al triar la carrera d'Història crec que em movia més la necessitat de comprendre el present (final de la dictadura) que la professió que podria exercir un cop acabés. Es curiós però que la meva mare sempre em deia que m'havia de dedicar als idiomes o a l'ensenyament i al final així ha estat.
Si no fos professora potser m'hauria agradat alguna professió del camp de la salut com ara fisioterapeuta o dietista.

Has sigut professora en altres àmbits de l’ensenyament? Quina formació tens?
Vaig començar directament a l'ensenyament fent classes d'anglès a secundària, encara que jo havia estudiat història a la Universitat. Acabada la carrera, cada curs presentava la meva sol·licitud per donar classes a secundària i no em cridaven mai. També vaig anar un any a oposicions però érem gairebé 3.000 per 13 places. Per tant jo continuava treballant com a auxiliar administrativa a l'administració pública. Vaig entrar-hi al juny de l'any 1975. (Al cap de pocs mesos moria el dictador Franco). I vaig començar treballant a la Inspecció d'Hisenda de Barcelona, ciutat on vaig anar a fer 2n. de carrera. I l'any 1980 vaig demanar el trasllat a Girona i em van donar plaça a les oficines de l'Institut Jaume Vicens Vives. Fins que el curs 1986-1987 em varen donar les primeres substitucions a l'Institut Escola Industrial de Sant Narcís i a l'Institut Carles Rahola per donar classes d'anglès. Aquell estiu jo havia fet un curs d'anglès avançat en una universitat anglesa i per això em varen cridar. En aquells temps mancava professorat d'anglès.
Les meves titulacions són, a part de la la Llicenciatura en Història Contemporània,  certificat d' Anglès avançat i també de Francès avançat de l'Escola Oficial d'Idiomes. El títol de Mestre de Català. I també el CAP (Curs d'Adaptació Pedagogia que crec que era obligatori per poder accedir a l'ensenyament després d'acabar una carrera universitària que no fos Pedagogia o Educació).

Et penedeixes d’haver triat ser professora?
No me’n penedeixo gens. És una professió molt interessant i enriquidora. He disfrutat molt tots aquests anys.

De jove eres una bona alumna?
De més petita era força moguda i juganera i de vegades em costava una mica concentrar-me, però anava aprovant. A mesura que vaig anar madurant vaig anar posant més interès i millorant també el meu rendiment com a estudiant.

Perquè vas triar ser professora d’anglès i no d’una altra matèria?
Com ja he explicat abans jo anava per profe de Socials, però les circumstàncies varen fer que acabés fent classes d'anglès. I la veritat és que m'ha agradat molt. L'ensenyament de les llengües és molt interessant perquè són un vehicle amb el qual es poden treballar moltes altres coses.

Ha influït la teva professió amb la teva vida? Com?
I tant! La meva professió com a professora ha estat al centre de la resta d'activitats al llarg de la meva vida. Al principi em sentia poc preparada i molt insegura i a més d'anar a classes particulars d'anglès amb una professora anglesa, cada curs em matriculava a diversos cursets de metodologia sobre l'ensenyament de l'anglès. En vaig fer forces a l’Institut Britànic de Barcelona. També he anat molts estius a diferents llocs del Regne Unit per fer-hi cursos de llengua i metodologia. I el curs 1996-1997 vaig estar treballant en una escola de primària a Bakersfield (California). Va ser una experiència molt enriquidora a tots nivells. Vaig poder millorar molt la meva fluïdesa amb l'anglès però també aspectes bàsics de com portar un grup d'alumnes, a més de conèixer de primera mà el sistema d'ensenyament i llocs i persones del país que em varen apropar més a la seva cultura.

Has viscut alguna anècdota curiosa essent professora?
Una vegada, ja a final de curs, vaig comunicar les notes finals a un grup, crec que eren de 4t d'ESO. Quan vaig dir la nota a un dels alumnes, un Notable, es va posar furiós perquè creia que es mereixia més, i va sortir donant un cop de porta. Al cap d'uns 5 minuts, m'entrava a la classe amb el seu pare.
Us preguntareu com va acabar la cosa, oi? Doncs bé, li vaig dir al senyor que estava fent una classe i no el podia atendre en aquell moment. Vàrem quedar per un altre dia. A l'hora que havíem quedat no es va presentar.

A quants instituts has treballat?
Vaig començar als dos que ja he citat. A l'Escola Industrial Sant Narcís vaig ser-hi un altre curs més, el 1987-88, com a substituta. L'estiu vaig aprovar les oposicions. I després he estat a Tordera, a Anglès i finalment, al Sobrequés.

Què en penses del model educatiu actual?
Penso que hi ha moltes coses a millorar: menys alumnat per classe, més finançament, una aposta més decidida per l'ensenyament públic, millorar les condicions de treball del professorat (especialment del interí i substitut), substitucions ràpides del professorat absent,...  I sobretot que caldria un gran debat per establir un consens per part de totes les forces polítiques que donés més estabilitat i evités tants canvis de lleis en tant poc temps.

Si poguessis fer realitat un somni, quin seria?
Un món on tots busquéssim sobretot el bé comú.

Llibre preferit:
Le Deuxième Sexe (El Segon Sexe) de Simone de Beauvoir.

Pelicula preferida:
Schindler's List (La Lista de Schindler) dirigida per Steven Spielberg.

Algun idioma que t’agradaria aprendre i que no sàpigues?
Xinès.

Lloc on t’agradaria anar de viatge
No puc triar-ne un de sol! La volta al món.

Moltes gràcies, Leo per dedicar-nos el teu temps i tots aquests anys.
Que tinguis sort en la nova etapa que comences. 

                                                                                                                    Nin Casacuberta

14 comentaris:

  1. Et trobarem a faltar, Leo!! Has fet una bona entrevista, Nin.

    ResponElimina
  2. Una entrevista molt interessant! L'anècdota m'ha semblat molt curiós i m'ha sorprès.

    ResponElimina
  3. Està molt bé entrevistar a la Leo, així la coneixem una mica més. Molt interessant!

    ResponElimina
  4. Està molt bé entrevistar a la Leo, així la coneixem una mica més. Molt interessant!

    ResponElimina
  5. Ens ha agradat molt aquesta entrevista, creiem que es molt interessant saber una mica més sobre nostra tutora.

    ResponElimina
  6. Leo et trobarem molt a faltar! Ens ha agradat molt tenir-te com a profe i tutora. Esperem que et vagi superbé aquesta nova etapa de la teva vida. T'estimem! :)
    Judit Riesco, Valentina Hoyos i Laura Lechado

    ResponElimina
  7. Leo et trobarem molt a faltar! Ens ha agradat molt tenir-te com a profe i tutora. Esperem que et vagi superbé aquesta nova etapa de la teva vida. T'estimem! :)
    Judit Riesco, Valentina Hoyos i Laura Lechado

    ResponElimina
  8. Tot i ser companya de departament de la Leo no coneixia tots aquests detalls sobre la seva vida professional i personal.Molt bona entrevista!
    Moltes gràcies tots!

    ResponElimina
  9. Tot i ser companya de departament de la Leo no coneixia tots aquests detalls sobre la seva vida professional i personal.Molt bona entrevista!
    Moltes gràcies tots!

    ResponElimina
  10. Leo et trobarem a faltar! Una entrevista interessant, sobretot l'anècdota.

    ResponElimina
  11. Leo et trobarem a faltar! Una entrevista interessant, sobretot l'anècdota.

    ResponElimina
  12. La entrevista ha estat molt interessant! Et trobarem molt a faltar, que et vagi molt bé :)

    ResponElimina
  13. Et trobatrem a faltar!! Gran article.

    ResponElimina