23 d’oct. 2019

EL BÈLIT AL BARRI DE SANT NARCÍS

















Parlar de bèlit porta inevitablement a parlar del barri de Sant Narcís, on s’ha recuperat aquest joc tan popular i que tants records porta als nostres avis i pares. Tots hi jugaven de petits!

-Qui no havia jugat a bèlit?- diu el meu avi- Ell, hi jugava a la Devesa.
Era un joc que estava a les places, al carrer, amb dos elements molt senzills: un pal d’uns 2 pams que s’anomena cana que servia per picar un altre pal més petit amb dues puntes, el bèlit.
Amb dos equips, un tirant i un recollint es tractava de veure qui feia més « canes = mesura del pal de picar» és a dir qui feia aixecar el bèlit de terra amb la cana i la picava més lluny.

A Sant Narcís fa 12 anys que s’hi celebra el Campionat mundial de bèlit.
Tot va començar quan es va escriure un article en el programa de festa major parlant dels jocs populars de carrer dels anys 60 i 70, i uns quants amics enyoraven i deien que els agradaria tornar a jugar, quants records que els portava de petits… i així va ser, que aprofitant la festa major del barri van muntar una demostració del joc, i amb el temps ha acabat essent un campionat on hi participen més de 14 equips, mou més de 250 persones. La majoria són del barri, però també n’hi ha de Barcelona, Sarrià, Bescanó...
S’hi ha engrescat gent de totes les edats, hi ha equips mixtes amb petits i grans.
És molt interessant veure com ha sorgit una activitat que uneix  la gent i que hi pot participar tothom i él més important, apte per a petits i grans.
Durant tots els caps de setmana de primavera, i previs a la festa major del barri de Sant Narcís, podeu veure partits de bèlit als Jardins d’Ignasi Bosch. És un lloc molt de pas entre Can Gibert i Sant Narcís, i tothom que hi passa es queda mirant el partit, i alguns comentant « jo hi jugava de petit ».

El cap de setmana de la festa, (primer cap de setmana de juny) no us perdeu la gran final de bèlit amb els equips finalistes de la lligueta.
En Miquel, és a dir, jo, recollint el premi al Màxim recollidor
Aquest joc popular es juga a molts pobles i ciutats d’arreu del món, i té diversos noms i petites variants: Bòlit, Bèlit (Catalunya), Txirikila (País Basc), Dandi Biyo (Nepal), Bilharda (Galícia), Estormija (Castella), Gili Danda (Índia i Paquistà), Jachigi (Corea), Kibbel-Kabbel (Alemanya), Pandolo (Eslovènia), Liriu (Astúries), Lippa (Itàlia).
L’any passat fins i tot una delegació de diverses persones van anar a jugar a Itàlia en el marc d’un festival que fan de jocs popular a Verona. També s’ha participat en el Festival Dau, de Barcelona.

Tota aquesta informació la puc explicar en primera persona perquè fa més de 7 anys que jugo a Bèlit, en un equip creat de l’Esplai de Sant Narcís, que es diu Mosquetes Mortes, sóc el capità.
El meu avi havia jugat a bèlit, i el meu pare i la meva germana també hi juga. A la família som tres generacions que hem jugat o juguem al bèlit.
Tot seguit podeu llegir la normativa de del joc (extreta del blog)
Seguint el blog podreu veure tota la informació del joc, del campionat, i per tant de tots els equips que hi participen.

Un bon joc recuperat!


Miquel Gil

4 comentaris: