15 de març 2023

PERQUÈ ES CELEBRA EL DIA DE LA DONA UN 8 DE MARÇ?

El 8 de març és el Dia Mundial de la Dona, un dia on moltes dones reivindiquen els seus drets, desigualtat i la por que pateixen al dia a dia. Però, perquè es celebra el 8 de març? Hi va haver un fet històric que va ser el detonant d’aquestes protestes. 

Cal que fem marxa enrere. Ens plantem al març del 1911 a Nova York, quan una fàbrica tèxtil Triangle Shirtwaist es va incendiar a la matinada. Els propietaris, prèviament, havien augmentat la seguretat per tal que no hi haguessin robatoris i van tancar tots els accessos. Així, les desenes de dones que hi estaven treballant no van poder escapar. Les 146 víctimes, majoritàriament treballadores, van morir per asfíxia o perquè es van precipitar per les finestres. 

Fàbrica Triangle Shirtwaist en flames

A partir d’aquell moment, les dones treballadores es van revolucionar i van sortir als carrers per protestar i exigir drets com el dret a votar. Les dones sortien vestides de color lila/violeta perquè el fum que sortia de la fàbrica tèxtil era d’aquell color, a causa dels colorants tèxtils. 

Es van anar fent conferències, dies de vaga i protestes, fins que al 1975, la ONU (Organització de les Nacions Unides) va decretar que el 8 de març seria, oficialment, el dia internacional de la Dona Treballadora. 

 

 

 

 

                                          Marwa Berdahem, Nicolle Obando i Aina Motjer Escofet 3C 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada