25 de nov. 2022

IDIOMES DE 3RA

A la classe de 3r A a part del català i castellà, es parlen 5 idiomes més, que són: Àrab, Sarahule/Soninke, Romanès, Tamazight i Mandinga.

­Àrab: és una macrollengua de la família semítica, com l'arameu, l'hebreu, l'acadio, el maltès, etc. És el cinquè idioma més parlat al món, i és oficial en vint països i cooficial en almenys altres sis. També  és una de les sis llengües oficials de l'Organització de Nacions Unides. Exemple: مرحبا، كيف حالك؟   Vol dir: “Hola, què tal?” en català.

Sarahule/Soninke: és una llengua parlada al continent d'Àfrica, a Mali, Senegal, Gàmbia, Costa de Marfil, Mauritània, Francia, Guinea-Bissau, Ghana i Burkina Faso.

Exemple: xa wujam   En català és “Bon dia”

Romanès: és una llengua romànica que es parla principalment a Romania. També hi ha llocs com Moldàvia (anteriorment annexat per Romania) on es parla el romanès.

Exemple:  Încântat de cunoștință   En català és ‘’encantat de conèixer-te’’

Malinke/Mandinga: és una llengua parlada a Àfrica, als països: Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Senegal, Malí, Sierra Leona, Liberia, Burkina Faso i Costa de Marfil.

Exemple: i be nyaadi    En català vol dir: “ Com estàs?/ Què tal?” 

Tamazight: És una variant berber pertanyent a la família lingüística afroasiàtica i parlada principalment al Marroc en la zona del Mitjà Atles per uns 3 600 000 parlants

Exemple: ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ  (tamazight)

Alfabet Tamazight


Albert Gómez, Marcel Pérez, Umaru Camara, 3rA.



1 comentari:

  1. Que es molt interesant que hi hagi molta diversitat i així aprenem com son altres cultures.

    ResponElimina