9 de març 2020

BREXIT

Recentment hem experimentat un fet històric, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, però què és el Brexit i què significa tant per Europa com per al Regne Unit?

El Brexit és un procés polític que ha aconseguit la desvinculació del Regne Unit de la Unió Europea mitjançant un referèndum el 2016. El 51,9% dels ciutadans van votar que volien abandonar la Unió Europea i, fins al 2020 no s’ha fet possible la sortida. El total divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit es farà vàlid el 31 de desembre de 2020 quan els europeus  ja hagin d’accedir a terra britànica amb passaport.

Per què Regne Unit es vol separar?

-El Regne Unit es va unir l’1 de gener de 1973 junt amb Irlanda i Dinamarca a la Unió Europea (abans Comunitat Econòmica Europea), i només tres anys després van celebrar el primer referèndum de separació. Argumentaven que els termes que la Unió Europea els va oferir eren desfavorables per al Regne Unit. El dia del referèndum va guanyar l’opció de mantenir-se, triat pel 67,2% dels votants i el Regne Unit fent cas de les votacions es va quedar.
- Quaranta anys després del primer referèndum el govern de David Cameron va proposar una votació sobre si els ciutadans britànics volien marxar de la Unió Europea. El motiu d’aquesta proposta era el d’acabar amb l’excessiva burocràcia que imposa la UE, l’arribada d’immigrants polonesos, hongaresos, espanyols i italians que han quedat pobres i l’autonomia que sempre ha caracteritzat els britànics. Les votacions van estar molt ajustades, un 51,9% dels votants van decidir marxar de la UE.


Elecció
Vots
%
Sortida de la Unió Europea
17.410.742
51,89
Seguir sent membre de la Unió Europea
16.141.241
48,11
Vots vàlids
33.551.983
99,92
Vots invàlids o en blanc
25.359
0,08
Total de vots
33.577.342
100,0
Votants registrats i participació
4.500.001
72,21
Fuente: Comissió Electoral



Conseqüències de la sortida del Regne Unit:

- Els ciutadans de la UE hauran de viatjar al Regne Unit amb passaport i no amb el DNI com abans es feia.
- També a partir d’ara el Regne Unit regularà el flux migratori del seu país i només deixaran entrar a qui ells vulguin.
- El Regne Unit signarà un nou tractat de lliure comerç així que haurà de pagar aranzels i més impostos per comerciar amb països europeus
- La UE perdrà un valuós contribuent, perdrà uns 1.000 milions d’euros l’any. Això frenarà el creixement econòmic de la UE.
- Escòcia, que feia anys que demanava la seva independència per a formar part de la UE ha quedat sense autonomia i sense formar part de la UE.
- La frontera que la República d’Irlanda té amb Irlanda del Nord serà com ha estat sempre i l’únic que varia és que Irlanda del Nord ha de complir les normes del Mercat Únic Europeu.


David Vera i Gerard Guixeras

2 comentaris: