5 d’oct. 2018

EMBARÀS ADOLESCENT



L’embaràs adolescent  cada vegada és més freqüent entre la societat d’avui dia. En la  majoria dels casos, els embarassos són no desitjats. Tot i que la majoria dels embarassos adolescents són durant els disset i els dinou anys, que és la etapa final de l’adolescència, també hi ha casos de nenes embarassades amb deu anys que segons la OMS és el període inicial de l'adolescència. Normalment, quan una noia  té un fill amb aquesta edat, la probabilitat que el fill o filla surti amb malformacions o hi hagi complicacions a l’hora del part és molt gran. Si la noia embarassada és menor de 15 anys és molt probable que el nadó mori durant el primer any de vida.

Segons la ONU, més de vint mil adolescents tenen un fill cada dia. Durant l’any 2016 3.374 adolescents van decidir interrompre l’embaràs amb un avortament, pot ser un avortament espontani, o un avortament per mitjà de pastilles.  Una de cada 10 adolescents que avorten ho tornen a fer per segona vegada. En total, un 90% de les dones que avorten, són adolescents (entre 12-18 anys).

Aproximadament 16 milions d’adolescents entre 15 i 18 anys van parir durant l’any 2009. Un 95% dels naixements es van produir en països en desenvolupament. Normalment, si una noia d’entre 12-17 anys té un fill, el fill és educat per l’àvia o sigui moltes vegades el fill es considera germà de la dona que l’ha parit. Les noies menors que pareixen, es veuen obligades a deixar els estudis, cosa que repercuteix molt en el seu futur, ja que serà molt difícil trobar una feina amb bones condicions per mantenir el nadó.

He pogut conèixer el cas d’una adolescent a Còmbia que amb tan sols 14 anys ha quedat embarassada. És un cas actual la Karin, va quedar embarassada i el pare serà un jove de 20 anys que també va deixar embarassada  una altra nena. La mare de la Karin també va ser mare jove, la va tenir amb 17 anys, ara, serà àvia amb 33 anys. La Karin, diu que l’embaràs està essent molt dur. La mare de la Karin afirma de que no vol tornar  a repetir la història. La Karin té 7 germans i tots són de diferents pares. A Cali, la ciutat colombiana de la Karin, és una situació normal ja que en els últims anys, unes cinquanta mil llars vivien la mateixa situació de la Karin.

Hem triat aquest tema per fer reflexionar els adolescents i que vegin que un nadó ha de néixer en condicions i no ha de ser cap accident. Tothom es mereix un bon lloc per criar-se. Abans de tenir un fill, t’ho has de pensar més d’una vegada. I en el cas que passi, òbviament les noies haurien de tenir el dret a l’avortament.


ESTADÍSTICA DELS EMBARASSOS MUNDIALS



                                                     
                                                                                    Rodrigo Macías i Pau Tura
                                                                                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada