13 de juny 2016

EL VEGANISME


Una dieta és el conjunt d’hàbits alimetaris que consumim. Les diferents dietes formen part del nostre estil de vida, és per això, que podem adoptar diferents dietes que estan  basades en les nostres creences, les raons mèdiques i en el control de pes.

El veganisme és un estil de vida, basat en les creences, que guarda un respecte cap als animals, rebutja totes les pràctiques i el consum de productes obtinguts a partir del seu ús o del seu cos.
Els seguidors d’aquest estil de vida, els vegans, consideren que els animals tenen els seus propis drets i interessos. Per això, creuen que no haurien de ser tractats com a font o mitjà de producció.
Els vegans renuncien a tot el que provingui d’aquest origen, per tant, a part de no menjar res que provingui d’ells, renuncien a les seves pells i als seus teixits, és per això, que no fan servir objectes de cuir. També eviten els productes que s’han elaborat mitjançant l’experimentació amb el seu cos.

La dieta d’un vegà consta d’alimentar-se i obtenir les proteïnes necessàries a partir de fruites, verdures, llegums , els cereals i pseudocereals (arrós de diferents tipus, quinoa, blat, ordi…) fruits secs, llavors i vegetals marins.

Pel que fa a la roba, el calçat i al lleure, els vegans, no utilitzen llana, seda i cera de les abelles, no utilitzen objectes de cuir i no visiten parcs zoològics ni espectacles en els quals s’utilitzen animals, com els toros, l’equitació, circs, espectacles amb dofins...


Una de les principals diferències entre un vegeterià i un vegà és que els  vegetarians mengen ou, peix… i els vegans no.

Un exemple de recepta senzilla vegana són les galetes veganes. Per tres  persones es necessita:

  • 1 tassa i ⅓ civada
  • Galetes veganes
    200 ml de llet vegetal
  • 1 cullerada sopera de xarop d’agave
  • ½ cullerada sopera de canyella en pols
  • oli vegetal (oli de coco orgànic)
  • llavors (opcional)
  • dos cullerades petites de No Egg (és un substitut de l’ou, vegà i en pols. Aquest ingredient li donarà esponjositat als pancakes però  és opcional).


Molts famosos han començat a seguir aquesta dieta, com per exemple:


Brad Pitt és vegà i ho ha esta des de fa temps,  però la seva esposa, Angelina Jolie, no segueix el mateix estil de vida. Ella va explicar en una entrevista que volia deixar la carn, però no ha va fer perquè creia que no tenia els suficients nutrients. 




Adam Levine, líder del grup musical Maroon 5,  per raons de salut, segueix una dieta del 85% vegana.





Tobey Maguire, al 2009, es va passar a una dieta vegana. En una entrevista,  va revelar que va ser fàcil deixar la carn ja que ell no havia tingut molt interés en menjar-ne.






Ariana Grande, als seus 21 anys, va anunciar el novembre de l’any passat que havia decidit començar a seguir una dieta vegana.
                                               

                                                               



 MARIA GARCIA I BERTA BRUGET

1 comentari:

  1. Molt bona feina Maria i Berta. Molt ben explicat. els exemples amb famosos és genial!

    ResponElimina