13 d’abr. 2015

L'ESCLIPSI DE SOL TOTAL DEL DIA 20 DE MARÇ


El dia 20 de març de 2015, dia d’inici de la primavera, ha tingut lloc un eclipsi solar. Un eclipsi és un fenomen que té lloc quan un astre tapa part o tota la llum de l’altre. En aquest cas, hem presenciat un eclipsi solar, que té lloc quan el Sol, la Lluna i la Terra es troben alineats i la Lluna nova tapa el Sol. Els eclipsis poden ser totals, anulars o parcials. L’eclipsi de Sol, d’avui, és total vist des d’una zona propera al pol nord, però des de Girona s’ha vist parcial.
Podem observar eclipsis de Sol totals degut a que la mida aparent del Sol i de la Lluna, vistos des de la Terra,  és pràcticament idèntica i la Lluna tapa totalment el Sol   ensenyant, al voltant, la corona solar. Només que la Lluna fos més petita o  que la tinguéssim més lluny, o el Sol fos més gran, o el tinguéssim més a prop, no tindríem eclipsis totals, ja que la  Lluna no arribaria a tapar per complert el Sol.
Podíem pensar que cada 28 dies hi hauria d’haver un eclipsi de Sol perquè la Lluna rota al voltant de la Terra i se situa entre el Sol i el nostre planeta, però no totes les Llunes noves fan eclipsis de Sol  ja que l'òrbita de la Lluna està lleugerament inclinada, i  no es troba en el mateix pla de l’eclíptica, per això normalment la Lluna nova passa per damunt o per sota del disc del Sol sense tapar-lo.
 
Com bé sabem, el Sol mai pot ser observat directament. Per aquest motiu, s’han de prendre una sèrie de precaucions quan mirem un eclipsi, ja que ens pot perjudicar la vista.
  • -           Mai es pot observar el Sol directament.
  • -         No es pot observar el Sol amb aparells o instruments que no tinguin filtres homologats per la comunitat europea.
  • -         Es pot observar utilitzant unes ulleres especials. 

  • -         El Sol es pot observar sense perill si és una imatge projectada sobre una pantalla situada a l’ombra.
  • -         Podem fer una estructura utilitzant una caixa de sabates, paper d’alumini i cinta adhesiva. Primer s’ha de fer un forat en un dels costats de la caixa i tapar-lo amb paper d’alumini, al qual se li fa un forat molt petit. És per aquest forat per on entrarà la llum de l’eclipsi i es reflectirà dins la caixa.

A Girona podíem veure l’ eclipsi solar entre les 9:13 (a Girona) que ha finalitzat entre les 11 i les 11:30. Des d’aquí hem pogut veure fins a un 70% del Sol tapat per la lluna. 





Afortunadament, els alumnes del nostre institut hem tingut l’oportunitat de seguir l’eclipsi a la sala polivalent mitjançant la projecció en directe des de les illes Fèroe, ja que el temps no ens ha permès seguir-lo  en el pati.






Imatge de la projecció en directe de l'eclipsi del nostre institut

Abril Hortós, Andrea Arcas , Emma Cunill, Natàlia Romero, Ariadna Chamorro i Maria Masot

12 comentaris:

  1. Aquest treball és un treball molt interessant i valoratiu, a de més de que és pot fer en grup, es molt agradable fer-ho perquè experimentes noves coses i s'aprenen coses.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alumnes de 4t d'ESO, em dic Jaume Vendrell i em sembla que aquest treball es molt emocionant perquè pots veure com la Lluna tapa el Sol i és INCREIBLE.

      Elimina
  2. Increíble treball d'aquest grup femení tan treballador que ha tingut el plaer d'aportar-nos tots els seus coneixaments sobre aquest tema tan intersessant. Tot una llàstima que no hi poguès participar degut a un intercanvi a terres franceses. Com diu un bon amic meu: "Cada dia s'aprenen coses noves". Per concluir, gràcies al treball d'aquest grup de mosses, podem aprendre més coses de les que n osabiem sobre l'espai exterior i el que ens envolten.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Grácies al institut Sobrequès vam poder contemplar la maravellositat del fenomen amb tots els companys i companyes del centre. Durant aquest esdeveniment vam poder apreciar i analitzar totes les possibles posicions del sol durant dit eclipsis. Des de l'institut Sobrequès agraïm tota la col·laboració externa i agraïr de tot cor als emisors l'ecplipsis en directe. Girona 15/4/2015

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Vam realitzar un treball marevellós i emocionant, que ens ha aportat molts coneixements sobre els eclipsis. Tambe va ser molt emocionant anar a la sala de columnes i observar en directe l'eclipsis per una pantalla. Aixi doncs el proxim cop que tingem la sort de visualitzar un eplipsis, ja en tindrem tota la informació i sabrem perque passa aquest fenomen. I va ser molt mes facil realitzar el treball ja que ens vam fica en grups i vam poger compartir la informació que tenia cada persona sobre els eclipsis.

    ResponElimina
  7. Un treball increïble!! Gràcies a la professora i a l'Àlex Asencio per deixar-nos dedicar una classe a l'eclipse. és un tema molt interessant!!
    Pau Hidalgo i Abril Hortós

    ResponElimina
  8. Va ser un treball molt ben fet i molt interesant, ens va agradar molt.
    Iñaki i Oriol.

    ResponElimina