18 de gen. 2023

PLATS CATALANS

La cuina de tradició catalana troba el seu origen a les classes populars, en un context on es tracta d’aprofitar totes les oportunitats que brinda la terra, el mar i la muntanya sempre amb la qualitat com bandera.

Durant els darrers anys grans xefs catalans s’han donat a conèixer gràcies a un treball impecable amb els fogons: Joan Roca, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz, Ferran Adrià o Sergi Arola entre d’altres. Tot i això, el secret de les més tradicionals receptes catalanes segueix sent únicament dels cuiners de cada casa.

Aquets són uns d’ells:

-Pa amb tomàquet: És possiblement l’opció més clàssica en les terres catalanes. Una recepta tan simple com bona al paladar que consisteix en pa xucat amb tomàquet amb una mica d’oli i sal. Habitualment es sol acompanyar amb embotits com fuet, una altra tradició catalana, amb pernil o formatge. També hi ha qui prefereix servir el pa de la mateixa manera però torrat.

-Calçots amb salsa romesco: Durant els últims mesos d’hivern i els primers de primavera organitzar grans trobades per menjar calçots és un clàssic en el paisatge català. Consisteix en una ceba tendra, I allargada, que es cou amb flames fins que queda una lleugera capa de color negre, la qual després es retira i es serveix amb salsa romesco.

-Crema catalana: Una de les postres més famoses de Catalunya, feta a base de llet, ous i sucre. El sucre cremat és el punt estrella del plat: tot just abans de menjar s’empolvora sucre per sobre de la crema i es fan diverses passades amb un cremador fins que s’apreciï una bona capa dura.

-Panellets:Tot just quan és el dia de Tots Sants, Halloween pels més moderns, l’element estrella són els panellets en totes les seves varietats: tradicionalment coberts de pinyons, però també n’hi ha de xocolata, coco o cafè entre d’altres.N'hi ha
molts més!

Panellets


Nora Casadevall i Pau Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada