5 d’oct. 2021

GIBRALTAR, ANGLÈS


Gibraltar és un territori britànic situat en una petita península de l'extrem sud de la península ibèrica, fent frontera terrestre amb Espanya, concretament amb la Línea de la Concepción. Gibraltar és conegut per tenir una de les menors distàncies d’Europa a Àfrica: 14 km d’aigua són els que els separen. També és coneguda per la seva petita muntanya anomenada Peñón, en anglès “The Rock”. 


En el segle XIII, en la batalla de la presa de Gibraltar de la Guerra de Successió Espanyola, una flota de l’arxiduc Carles, formada per navilis anglesos i holandesos, va atacar a l'estiu de 1704 diverses localitats de la costa sud espanyola fins arribar a la badia d'Algesires el 4 d'agost de 1704, on van prendre posicions per l'atac a Gibraltar. La possessió britànica seria reconeguda en el Tractat d'Utrecht el 1713, que va posar fi a la guerra. Per aquest tractat, Espanya cedia a perpetuïtat el penyal a la Gran Bretanya sense jurisdicció. Però es va establir una clàusula per la qual si el territori deixava de ser britànic, Espanya tindria l'opció de recuperar-lo.


Als últims anys a Gibraltar hi ha hagut diversos referèndums per decidir si continuaven sent part de Gran Bretanya. Més d’un 95% dels votants van decidir quedar-se a Gran Bretanya.



Bandera de Gibraltar
                                                                 

Gibraltar


Gerard Sureda Alsina








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada