2 de des. 2020

CONFLICTE AL SÀHARA

La guerra del Sàhara Occidental es un conflicte armat entre el Front Polisario I les forces armades del Marroc i Mauritània per a la descolonització i la independència de l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental (des de 1975 fins a 1991).

 

                                                     Sàhara Occidental

El Sàhara Occidental, antic Sàhara Espanyol, és un territori del nord-oest d'Àfrica que es correspon amb la part esquerra del desert de Sàhara, amb façana atlàntica; limita al nord amb el Marroc, al nord-est amb Algèria, a l'est i al al sud amb Mauritània i a l'oest amb l'Oceà Atlàntic.

Àrea: 266.000 km²  

Mapa del Sàhara occidental


El Sàhara Occidental és un territori ric en recursos naturals, posseeix una de les mines de fosfats més grans de món, a més d'un enorme banc pesquer, reserves de petroli, gas, ferro, coure, urani… El conflicte no és només pel territori, sinó també pels materials de què disposa aquest terreny. 

 

El Marroc reclamava el territori del Sàhara Occidental com a part dels seus territoris després  que la colònia espanyola deixés aquelles terres lliures. El Marroc, Mauritània i Espanya signen a Madrid (14 de novembre de 1975) un acord pel qual Espanya es comprometia a posar fi a la seva presència al Sàhara el 28 de febrer de 1976, va compartir fins llavors l'administració del territori del Sàhara Occidental amb Mauritània i el Marroc. Algèria i el front polisario es van negar a aquell acord entre Espanya, el Marroc i Mauritània. Els Polisaris van llançar, entre 1976 i 1978, continus atacs contra les tropes marroquines i mauritanes al Sàhara Occidental (arriben fins i tot a atacar la capital de Mauritània). Conseqüència d'aquesta guerra de desgast, Mauritània va renunciar a les seves pretensions territorials al Sàhara i al 1979, va signar la pau amb el Front Polisari.

Bandera del Front Polisario

Bandera del Marroc
Bandera de Algèria
Bandera de Mauritània


Els conflictes encara duren desgraciadament i ho podreu llegir en aquest enllaç.


Achraf Bellaha i Jordi Tubert 3rB


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada