5 de març 2020

SANT JORDI


El dia de Sant Jordi, el 23 d’abril, la gent surt al carrer ja que tradicionalment sempre es regala una rosa a les noies i un llibre als nois però, sabeu per què? 
Sempre s’ha explicat la llegenda que el cavaller Sant Jordi va salvar a una princesa que anava a ser devorada per un drac. 

La historia de Sant Jordi:
Sant Jordi va existir i va néixer a Grècia al segle III. Va ser un militar que executava les ordres de l'exèrcit Romà, però no va acceptar perseguir els cristians i per això el van assassinar. Anys després, al morir per defensar el catolicisme va ser màrtir i desprès l'església el va fer Sant.
No només és important per l'església sinó que també és el patró en diferents llocs com Catalunya, Aragó, Anglaterra i Portugal.
Diuen que va morir el 23 d’Abril l’any 303.

El llibre:
S’intueix que aquesta tradició es remunta al  segle XX. L’escriptor Vicent Clavel i Andrés va proposar que hi hagués el dia internacional del llibre perquè hi hagués més vendes, va ser un èxit. Van proposar la data perquè el clima és primaveral i també es va escollir el 23 d’abril perquè és el dia que van morir dos importants escriptors com Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Aquesta important festa va ser declarada per la UNESCO Dia Internacional del  Llibre i dels Drets d’autor.

La rosa:
Segons la llegenda, de la sang del drac surt la rosa i per això se'n regala una. En el segle xv ja es celebrava a Barcelona la Fira de Roses. Es feia al Palau de la Generalitat de Catalunya. 
No només es regalen roses entre enamorats, també entre familiars, amics,...
És una festa cívica molt estimada entre la gent i això, ha fet, que sigui coneguda internacionalment.

       
La rosa i el llibre 
                                                                                             Doae El Haimre i Robert Ortega

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada