Tothom ha
tastat en algun moment les llaminadures, però poca gent sap com es fan.
Una de
les coses que més ens ha impactat ha estat la seva fabricació i els ingredients
que es necessiten per preparar-les.
Per fer
les llaminadures es necessita gelatina que s'obté de l'ebullició de cartílags,
ossos i pell d'origen animal. Aquesta barreja es tritura i posteriorment es
deixa assecar fins que es converteix en una pols blanca a la qual se li afegeix
colorant i aromes.
Els
ingredients que es necessiten són: sucres, xarops de glucosa, pells d'animals,
cartílags, pectines, oli vegetal, cera d'abella i midons.
Quan
encara no s'utilitzaven aquests ingredients per fer llaminadures, la gent feia
els dolços amb polpa de fruita, amb cereals i amb mel. L'ús de sucre per a les
llaminadures va ser descobert a l'Índia, on es va produir per primera vegada sucre
sòlid. Només fins a 1850 va començar la producció industrial de caramels, als
Estats Units. Una de les diferents tècniques que s'utilitzaven per preparar-les
era fer-les amb vi, però van haver de canviar-la a causa del fet que els menors
no podien prendre alcohol.
Les
llaminadures van néixer arran de la necessitat de l'home per trobar un aliment
lleuger que servís de suport per als seus llargs viatges, una mica petit,
lleuger però que a més li proporcionés energia. També està íntimament lligat al
descobriment del dolç.
Hem
trobat unes quantes curiositats que ens han cridat l'atenció: la primera és
d'on ve el nom del caramel. Va ser precisament en descobrir la canya de sucre
en la conquesta del continent americà, quan els europeus la van denominar, en
llatí, canna melis ("canya de mel"). Aquesta és l'arrel etimològica
del nostre caramel, la segona curiositat és que és gasten 100.000.000.000 de
dòlars el món en llaminadures per any.
Una altra
curiositat és que la llaminadura d'osset més gran del món pesa 2.250 grams, té
20 centímetres, 12.600 calories i la mida de 1.600 ossets comuns.
El xiclet
prové d'una tradició indígena mexicana. Els maies mastegaven la saba d'un arbre
conegut com a "chiclero", d'aquí el nom comú del producte.
I
l'última informació que us proporcionem
és que la gelatina d'origen animal, no té cap conservant, és molt
natural, però com que li afegeixen sucres i colorants per fer les llaminadures,
perd tot el que tenia de sana.
Hem
decidit fer el text explicatiu sobre les llaminadures, ja que és un tema que
ens ha interessat força ja que ens ha fet conscients de conèixer els aliments
que ens mengem.
Duna Garcia i Nora Del Moral
A VEURE NOIES DES DE QUAN LES LLAMINADURES SON CULTURA, AQUESTA REVISTA NO TE BONS PRODUCTORS DE TRBALL A VEURE SI ELS HI PAGEM UNA MICA PERQUE NO POSIN LES LLAMINADURES DE CULTURA
ResponEliminaATT: ANONIM A SEECAS
PD: A VEURE SI AL SEGUENT NO POSEM ETIQUETES QUE NO SON.
Aquest article és cultura culinària!!!
EliminaNora i Duna