8 de juny 2018

ADICCIÓ A LES PANTALLES: PROBLEMES PSICOLÒGICS


Els problemes psicològics que poden causar les addicions a les pantalles són bastant comuns en la nostra societat. Moltíssimes persones tenen instal·lades xarxes socials al mòbil. Els joves de 15 a 16 anys estan una mitjana de 3 hores connectats a les xarxes socials i els joves de 20 a 29 anys hi estan unes 2 hores.

Podem tenir diferents conseqüències per tenir una adicció a les noves tecnologies.
Quan l’adicció no és gaire gran podem patir: obesitat, disminució del rendiment acadèmic i l’atenció, augment dels conflictes socials i familiars, perjudica la comunicació, provoca aïllament o abandonament de les responsabilitats, però si el cas arriba a ser mes extrem pots arribar a tenir: insomni irritabilitat o tristesa.
La gente amb l’autoestima baixa és més propensa a tenir aquest problemes.

Ara us presentem 7 malalties psicològiques

La síndrome de l’anomenada imaginària: És l'al·lucinació que el mòbil ha sonat o vibrat sense que en realitat ho hagi fet. L'explicació és que el nostre cervell ha començat a associar al telèfon mòbil qualsevol impuls que rep, especialment si estem estressats.
 
Nomofòbia: És l'angoixa causada per no tenir accés al mòbil, i pot variar des d'una lleugera sensació d'incomoditat fins a un atac greu d'ansietat. Efectivament, molts són propensos a experimentar por en adonar-se que el seu mòbil no és on hauria de ser.

Cibermareig:
Fa referència al mareig que senten els usuaris d'aparells de realitat virtual, i que són semblants als que algunes persones pateixen quan viatgen en un mitjà de transport. Només que estan immòbils.

Dependència d'Internet:. Es tracta de la necessitat d'estar tot el temps connectat a la xarxa. Pot arribar a afectar seriosament la vida privada i social dels addictes a Internet.

Dependència de videojocs en línia: Aquesta dependència està molt estesa. Recentment, per rehabilitar els que pateixen aquesta malaltia, s'han creat diversos programes consistents en 12 fases, igual que la teràpia d'alcohòlics anònims.

Cibercondría: Els que la pateixen es pensen que tenen alguna o diverses malalties de les quals  s'han assabentat per Internet. Són “hipocondríacs de les xarxes”.

Efecte Google: Es produeix quan el nostre cervell es nega a recordar informació com a conseqüència de la possibilitat d'accedir a la xarxa en qualsevol moment. El problema és que aquesta malaltia poden patir-la no només els que no tenen ganes de memoritzar, sinó que tots els usuaris d'Internet són  candidats de patir-la.

Per finalitzar direm que hem trobat malalties que no sabíen que existien i/o patíem. Va bé conèixer aquestes malalties per poder-les evitar, perquè una addició no és bona i hauríem de tenir un control sobre l’ús de les noves tecnologies, sobretot els nens petits.





                                                                     Lidia Geli, Paula Marin i Alejandro Barbé

3 comentaris: