19 de gen. 2017

TRADICIONS NADALENQUES

Arreu del món hi ha molts tipus de cultures i religions. Per això no tothom celebra el nadal de la  mateixa manera que nosaltres. Hem volgut parlar diferent tipus de tradicions nadalenques d’arreu del món:

FILIPINES: a filipines se celebra cada dissabte abans de la nit de Nadal un festival de fanalets en el qual  hi participen onze baragays (pobles) i hi acudeixen persones d’arreu  del món. Hi ha una gran rivalitat en veure qui construeix el millor. Abans els fanals no arribaven al mig metre i estaven fets de paper amb una espelma a dins. Ara han evolucionat molt i poden arribar a mesurar 6 m. 

KRAMPUS
ÀUSTRIA: Krampus, un dimoni que volta pels carrers de la ciutat espantant els nens i castigant els que s’han portat malament. És un company malvat de santa claus ( o san Nicolàs). Allà santa claus premia els nens que s’han portat malament i krampus s’emporta els que no ho han fet en el seu sac. Durant la primera setmana de desembre els joves es disfressen de krampus i espanten els nens i  nenes.

NORUEGA: aquesta potser es una de les tradicions més ortodoxes de Noruega. Consisteix en què la gent es dedica a amagar les escombres. Aquesta tradició el seu origen es de fa centenars d'anys. Es pensava que les bruixes i els mals esperits al la nit de nadal buscaven escombres per poder volar. Avui en dia encara n'hi ha algun que amaga les escombres al lloc més segur de casa seva.  
                       
OLENTZERO
SÈRBIA: El país dels Balcans té una manera una mica estranya de celebrar les festes. Els regals no es lliuren el dia de Nadal sinó que els  diumenges abans d'aquest data. La  tradició diu que dos diumenges abans de desembre 25 els nens i nenes de la casa «segresten» la seva mare i la lliguen a una cadira, com a rescat demanen  regals i fins que no els rebin la mare no podrà ser alliberada. El següent diumenge, just abans de Nadal, és el pare al que segresten i serà el que pagarà amb regals per a la seva llibertat.

PAÍS BASC: Olentzero és un personatge navarrès de la tradició nadalenca basca. Es tracta d’un carboner mitològic que porta els regals el dia de nadal a les cases del País Basc i Navarra. Una de les funcions actuals de Olentzero és molt similar a la dels reis mags i el pare Noel els nens escriuen cartes demanant-li regals i alguns d’aquest apareixen la nit de Nadal. en algunes localitats se celebra la cavalcada la tarda del 5 de Gener.

TIÓ
CATALUNYA: El tió és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa. La tradició consisteix a agafar un tros de soca o una branca gruixuda dies abans del dia de nadal i portar-lo a casa on se'l col·loca en un racó tapat amb una manta i se li dona menjar fins el dia que ha de cagar regals. Se'l fa cagar donant-li cops amb un pal. És una tradició amb segles  de historia i inicialment estava relacionada amb la naturalesa i la fertilitat.

Kiara Godoy i Tesfaye Carreras

1 comentari:

  1. Com que m'encanta el Nadal i també les tradicions, el vostre article m'ha interessat. Hi ha, pe`ro coses ben cuirioses i no gaire tranquil.litzadores, com el Krampus o les escombres de Noruega!...com el tió, no hi ha res!!

    ResponElimina