1 de febr. 2016

ELS ESPORTS A QUART D'ESO

Enquesta

Hem passat una enquesta on es preguntava l'esport que més els agradava, i si el practicaven, a 80 alumnes de les tres classes de 4t ESO
A Catalunya, es té molt sobrevalorat el futbol, es diu que té un gran nombre de seguidors de totes les edats i sexes, per això hem volgut mirar si entre els joves hi havia més varietat d'esports. A la primera classe, l'A, ens ha sorprès, ja que el 18.5% dels alumnes els agrada l'hípica i el 14.8% la practica. Un altre 14.8% no li agrada l'esport i també, sorprenentment, el tennis i el futbol estan igualats amb un 11.1% cada un. A 4t B, el futbol guanya amb un 29%, però més de la meitat d'aquests alumnes no el practiquen. Tot seguit, hi ha el hip-hop amb un 19.3%, que el precedeix el tennis i la dansa amb un mateix nombre d'alumnes que els agrada. Com podem observar, a la classe guanya el futbol amb un 42.8%, seguit del bàsquet amb un 14.2% d'alumnes que els agrada aquest esport. En aquesta classe han sortit esports que a les altres classes no hi eren, com per exemple la capoeira i el rugbi.                                                                                                                                                                                    
































També hem entrevistat  l'Heura Alzina, una alumna de 4t B que destaca en el ballet clàssic i la dansa contemporània. 

Entrevista
Nom: Heura Alzina Vicenç
Edat: 15 (05-05-2000)
Esport: Ballet i contemporani

Heura Alzina
­ Què és el que et va animar a començar en el ballet? On vas començar a practicar-lo i amb quina edat? Des dels quatre anys que estic fent dansa contemporània, la meva mare creu que és una manera de descobrir el teu cos i agafar confiança. Als vuit anys ho vaig deixar per un temps i vaig començar a fer gimnàstica artística, però ho vaig deixar perquè vaig veure que no m'agradava prou. Aquell mateix any, em vaig apuntar al casal d’estiu de l’escola de dansa ContClass on vaig fer contemporani i clàssic i vaig fer aquest casal tres anys seguits. Llavors vaig veure que realment m’agradava i, quan ja feia cinquè de primària, m’hi vaig apuntar definitivament.

­ Amb el pas del temps ha pujat molt el nivell? Quantes hores a la setmana fas ara i quantes en feies al principi? Ha suposat un problema amb els estudis? El nivell ha pujat molt sobretot perquè actualment faig moltes hores de classe i en la dansa, la constància és molt important, i perquè vaig decidir posar-m’hi seriosament. Actualment, entre classes de dansa clàssica i contemporània, faig entre divuit i vint hores. Aquests horaris, els faig des de primer d’ESO i, abans d’això, feia unes cinc hores a la setmana, molt poques per aquesta disciplina. 
Un problema com a tal no, però, el fet de passar tantes hores fora de casa, em comporta un doble esforç amb els estudis, a més d’anar a dormir tard quasi cada dia.

­ T’hi vols dedicar en un futur? A on? Si no et vols dedicar al ballet, seguiràs practicant-lo com a hobby? Sí, m’agradaria dedicar-me a una variant de la dansa clàssica que es diu neoclàssic ja que, per dedicar-se al ballet, és necessari tenir unes condicions físiques molt marcades i jo no les compleixo totes. M’agradaria entrar en alguna companyia, sobretot italiana ja que és un dels llocs amb més nivell d’aquesta disciplina. Encara que al final no m’hi dediqui, la dansa sempre ha estat amb mi i, si puc, no la deixaré de banda.

­ A nivell físic, com afecta al dia a dia? Has tingut alguna lesió que hagi suposat un problema per continuar amb aquest esport? Agafes molta força i elasticitat, i per al cos suposa un gran esforç físic, tot i que es noti menys que quan es comença. A més, constantment em fa mal l’esquena i pateixo dolors musculars, i sobretot als peus ja que, en fer puntes, queden bastant adolorits. Sí, fa un any vaig anar al metge perquè em feien mal els genolls fins al punt que quasi no podia ni caminar. Em van dir que, per la meva posició natural dels genolls, fer ballet em suposava una sobrecàrrega i que el millor seria deixar la dansa però, com ja veieu, vaig decidir continuar i arriscar-me a patir una lesió crònica.


­ Tens alguna dieta a complir? N’has hagut de seguir mai alguna de molt estricta? No, perquè a l’escola on vaig no són partidaris de fer dietes ja que en el ballet no tot es basa en el pes sinó que hi ha molts factors que hi influeixen i que una persona amb un pes més baix potser no compleix. En l’àmbit més professional, sí que és important el pes ja que hi ha unes talles però, com he dit abans, es tracta de la constitució de cadascú i, per tant, no t’obligaran mai a seguir una dieta, sinó que, si en vols fer o no, ho decidiràs tu mateix.



Cristina Valentí i Helena Ferrer

12 comentaris: