13 de des. 2015

BÀSQUET


És un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun que  cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari  amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les   regles del joc.

El bàsquet va néixer als Estats Units l'any 1891, inventat per James Naismith,   professor d'educació física de la YMCA , qui es va encarregar d’inventar-­se un esport que es jugués en una pista coberta, ja que els hiverns en aquella  zona dificultaven qualsevol activitat a l'exterior. 

Durant el segle XX el bàsquet es va difondre per tot el món gràcies a la   creació de la Federació Internacional de Bàsquet (es va crear l’any 1932) i ara   és un esport olímpic. 

Des dels inicis de la creació d’aquest esport, les normes han canviat una   mica, com per exemple: abans no es podia fer el “mate” perquè en ser   jugadors molt grans i pesats en penjar-­se a la cistella es trencava l’aro. Ara   han afegit unes molles a l’aro capaç d’aguantar el pes sense trencar­se. El   jugador més alt, media 2’42m i el més pesat pesava 170Kg.  

El bàsquet té diverses lligues: Alemanya, Croata..., però les més bones són:  La lliga espanyola, NBA (la lliga EE UU), la de França , la Italiana i la Iugoslava.

La lliga NBA és la lliga on hi ha els millors jugadors del món i per tant la lliga  on hi ha més espectacles, com per exemple concursos de "mates", triples,  d’habilitats etc...

Els millors jugadors que han passat per aquesta lliga i per tant els millors jugadors del món són: Michael Jordan, Allen Iverson, Magic (Earvin) Johnson,  Larry Bird, Shaquille’O Neal, Stephen Curry, Lebron James, Scottie Pippen,  Dennis Rodman, Kareem Abdul Jabbar entre molts altres...

Àlex Paneque

2 comentaris:

  1. L'article que has realitzat sobre el bàsquet és molt bo i precís. Es veu com hi entens sobre el tema!

    ResponElimina
  2. És increible que en aquest esport reconegut mundialment, surtin personalitats conegudes pel seu estat fisic (altura, pes...).

    ResponElimina