17 de març 2015

VOLCÀ HAWAIÀ

 El passat dia 27 de febrer, els alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r de Batxillerat vam fer una recreació d’una erupció d’un volcà hawaià al laboratori.
Un volcà és una manifestació de l’energia interna de la Terra, mitjançant la sortida de matèria fosa (magma) a l’exterior en forma de lava. Hi ha dos tipus de volcans segons la seva manera d’entrar en erupció: efusius i explosius. Els efusius són els més suaus i no presenten explosions, mentre que els explosius són més violents i presenten explosions. Els volcans efusius típics són els de les illes de Hawaii. Expulsen àmplies colades de lava molt fluides i per això tenen forma de volcans en escut, és a dir, edificis molt amples i baixos.
Per recrear aquesta estructura, vam simular el magma amb llimadures de cera vermella, una capa superior de sorra, imitant les roques sedimentàries, i uns 3 cm d’aigua al damunt, en un vas de precipitats. El  vam posar a escalfar en un fogonet per tal de fondre la cera i que actués com la font d’energia de l’interior de la Terra. Quan la cera es va començar a escalfar, la sorra va començar a bombar-se per l’augment de la pressió, fins que va aconseguir obrir-se pas per una esquerda entre la sorra. Així, la cera fosa va pujar cap a la superfície provocant una colada. El volcà havia entrat en erupció.

Andrea Arcas i Mariona Pintiado

1r de batxillerat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada