16 de març 2015

PRÀCTICA D’ UN VOLCÀ HAWAIÀ

El passat divendres vam tenir l’oportunitat de construir un model que ens va permetre entendre com es produïa una erupció volcànica.
Hem de tenir en compte que hi ha diferents tipus de volcans segons la seva erupció que pot ser explosiva o efusiva. L’erupció explosiva és aquella que es dóna quan els magmes presenten una gran quantitat de sílice i les laves són molt espesses i acostumen a formar taps. En canvi, les erupcions efusives són aquelles que presenten laves molt fluides i formen grans llacs de lava. El que nosaltres vam crear era de tipus hawaià, que es troba dintre de les erupcions efusives i presenta les següents característiques: l’expulsió de gasos d’aquest tipus d’activitat és molt tranquil·la. La lava que emet és molt fluida, forma llacs de lava molt extensos i neixen en el fons oceànic o al costat d’un antic volcà submarí. L’edifici volcànic d’aquest tipus d’activitat s’anomena volcà en escut, que és un volcà de grans dimensions que està format per capes de lava fluida. El material que expulsa és de composició bàsica, sobretot basalt.
Per dur a terme aquest experiment vam fer servir un vas de precipitats de 200 cc, una espelma vermella, un ganivet, 1 cm de gruix de sorra, aigua freda i una font de calor.
Vam seguir el següent procediment: primer vam ratllar la cera de l’espelma amb un ganivet, després vam posar 1 cm de cera vermella ratllada dins del vas. Seguidament, vam posar 1 cm de sorra damunt la cera, després vam abocar-hi aigua vigilant que la sorra formés una capa horitzontal. Finalment, vam posar el vas de precipitats damunt del font de calor.


Com a resultat la cera es va fondre simulant el magma (1), que va pujar per la roca sedimentària i l'aigua formant la xemeneia (2) a causa de l’augment de la pressió i finalment formava una colada de lava (3).



Ens ha agradat molt aquesta pràctica perquè hem pogut veure realment com es produeix una erupció hawaiana, i perquè hem estat capaços de representar-les només utilitzant materials quotidians.



Ariadna Chamorro i Maria Massot

1r de batxillerat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada