2 de març 2015

ELS SIKHS

Em dic Gurpreet Singh, sóc de l’Índia i us presento la meva religió anomenada SIKH que es basa en els ensenyaments del guru Nanak i deu gurus sikhs del Punjab del segle XV.
Sovint del sikhs només veieu que els nois portem el cap embolicat amb un turbant perquè en la nostra religió el cabell llarg és un senyal de respecte entre homes i dones  i només ens els podem tallar amb el KHANDA, que és l’emblema sikh.
DÉUS:
  • Guru Nanak, el fundador de la religió, i els seus seguidors: Angad Dev, Amar Das, Ram Das, Arjan Dev, Har Gobind, Har Rai, Har Krishan, Tegh Bahadur, Gobind Singh.
CREENCES:
  1. la salvació:
  • Els ensenyaments del Guru Nanak no es basen en un destí final al cel o a l'infern, sinó en una unió espiritual amb Déu que es tradueix en la salavació.
     2.   khalsa:
  • Khalsa (puresa) és el nom col·lectiu donat per Gobind Singh a tots els Sikhs, home o dona, que han estat batejats o iniciats per prendre Ammrit en una cerimònia anomenada Ammrit Sancar per tal de ser un sikh autèntic.
  • Ammrit és el nom de l'aigua beneïda que s'utilitza en la cerimònia.


COGNOMS:
  • Tots els homes tenen com a cognom ‘Singh’ ( vol dir lleó) i les dones ‘kaur’( vol dir princesa).  Totes les persones trien aquests cognoms no obligatòriament, sinó que ho trien lliurement.   El rebuig dels sikhs al sistema de castes es reflecteix en què molts d'ells prefereixen evitar l'ús del seu cognom, molt lligat a la identificació de les castes, utilitzant només el seu nom de pila  seguit de Singh o Kaur.


SIKHS EN ARREU DEL MÓN:
  • Hi ha entre 21 i 26 milions de sikhs per tot el món i aproximadament un 75% viu en l'estat Índi del Punjab, on representen el 60% de la població.
  • A Catalunya actualment la presència de sikhs és notable. Si bé en un principi es parlava de dos grans nuclis,   a Barcelona i al triangle format per Santa Coloma de Farners, Olot i Salt, i ara són presents a la major part de grans ciutats catalanes i posseeixen nou temples, quatre dels quals a Barcelona.
He fet aquest tema per tal que sapigueu com és la meva religió. Si voleu saber-ne més teniu l’enllaç següent:
http://governacio.gencat.cat/web/.content/afers_religiosos/recursos/material_escola_pia_audir/sikhisme.pdf
Gurpreet Singh

2 comentaris:

  1. Es interessant, molta informació.

    ResponElimina
  2. Trobo una religió molt interessant i és un article molt ben estructurat i amb molt informació que poca gent sabia.

    ResponElimina