10 de nov. 2014

Nicholas Winton


 Sovint veiem gent que ha dedicat la seva vida o una bona part a ajudar els altres posant en perill la seva mateixa. Tenim un exemple actual d’atruisme en els metges i cooperants  de les ONGs que ajuden els infectats d’Ebola.  Un dels grans casos donats seria el de Nicholas Winton, l'home que va salvar 669 nens jueus de la mort a mans de l'Alemanya nazi tot just abans de l'inici de la Segona Guerra Mundial el 1939.

Sr. Nicholas Winton
El 1938 tenia previst passar uns dies de vacances esquiant a Suïssa quan va rebre una trucada telefònica del seu amic Martin Blake que tenia una proposta molt interessant: treballar temporalment en els camps de refugiats de la zona on molts jueus malvivien en condicions infrahumanes. La visió del drama el va marcar profundament, així que va elaborar un pla per treure del país  tants nens jueus com fos possible. Hi va haver una allau de sol·licituds; en pocs dies centenars de famílies havien anat a demanar ajuda per salvar els seus fills.
Va aconseguir crear una organització a la qual va batejar amb el nom de "El Comitè Britànic per als Refugiats de Txecoslovàquia, Secció per a Infants". Va tenir dos grans problemes:aconseguir el finançament necessari per pagar els costos del viatge en tren dels nens i triar a qui salvar.  Finalment, va prometre acceptar els que fossin menors de 18 anys només si hi havia famílies disposades a acollir-los i que a més s'hauria de pagar a compte 50 lliures per cada nen. En unes setmanes, centenars de famílies van acceptar acollir els nens i van aportar els diners necessaris com per iniciar els transports.
En total Winton rescatar 669 nens jueus. La seva gesta, que hagués merescut múltiples condecoracions i actes d'homenatge, va quedar en l'oblit durant 50 anys, ja que va preferir mantenir els fets en secret.
Actualment resideix a Maidenhead, una petita localitat situada al sud de Gran Bretanya. Sempre porta un anell que li van regalar alguns dels nens a qui va salvar, amb la següent inscripció: «Salva una vida, salva el món».


 Robert Scherer i Marçal Caravaca 4t A

2 comentaris:

  1. Aquest home és un heroi, una gran persona que ajuda a la gent i és mereix un merit enorme s'ha de sentir a dintre del seu cor molt bona gent.

    ResponElimina